Mera loppinfo

Har fått flera förfrågningar angående loppor så nu kopierade jag info från SVA (statens veterinärmedicinska anstalt). Gemensamt för de gånger jag råkat ut för det är att vi haft djurfoder på utsidan som drar till sig fåglarna. Förr var det våra utekaniner och nu Lucas som gärna vill äta ute men alltid sparar lite kulor till senare. Sen en stor portion maximal otur för jag har själv inte hört talas om någon annan som råkat ut för det:), bara läst om drabbade på nätet.

Fågelloppor

Art

Fjäderfä kan angripas av flera olika arter av loppor tillhörande samma familj och de brukar därför benämnas fågelloppor. Samtliga är blodsugande.

Värddjur

Loppor hos fjäderfä är i regel inte artspecifika, vilket innebär att de kan angripa flera olika fågelarter, både fjäderfä och vilda fåglar. De kan även ibland angripa däggdjur. Detta betyder att en rad olika sorters djur kan sprida loppor till fjäderfä som vistas utomhus eller på annat sätt kommer i kontakt med andra djur.


Förekomst i Sverige

Loppor förekommer relativt ofta i hobbybesättningar, främst bland höns.

Utseende

Fågelloppor är mörkt bruna eller svarta, en till några mm långa, tilltryckta från sidorna och sitter både på fåglarna och i omgivningen till exempel i värpreden. Loppor har långa kraftiga ben som möjliggör deras hoppande framfart.

 Livscykel

Honlopporna lägger ägg i fåglarnas fjäderdräkt eller i omgivningen. Efter en till två veckor kläcks äggen till larver som lever i miljön och livnär sig på vuxna loppors blodfyllda avföring. Efter en tid förpuppas larven och utvecklas till en vuxen loppa som uppsöker ett värddjur för att suga blod och fortplanta sig. Livscykelns längd kan variera då loppans utveckling är temperatur-och fuktighetsberoende.

Inverkan på värddjuret

Fågelloppor orsakar klåda, irritation, sannolikt störd vila och sömn, blodbrist och eventuellt sänkt äggproduktion. Dödsfall kan inträffa bland unga fåglar.

Smittvägar

Fågelloppor sprids av fåglar och däggdjur, till exempel råttor. Ett hönshus som stått tomt en tid kan fortfarande innehålla levande loppor eftersom lopporna kan leva länge utan föda, minst flera månader, i väntan på att ett lämpligt värddjur ska dyka upp.

Behandling

Djurutrymmet töms och städas noga. Observera att det för närvarande saknas godkända läkemedel och bekämpningsmedel mot fågelloppor hos fjäderfä i Sverige. Solljus, uttorkning och frysning förhindrar loppornas utveckling.

Kan bara önska er alla en loppfri sommar :) Kramis L


Kommentarer
Postat av: Mette

usch fy va äckligt.Vi har haft höns flera år men mig veterligen inga loppor.Inte vad jag märkt iaf.

Hoppas att du har blivit bättre och att midsommaren varit skön,trots skitvädret.

Kramar från Mette o Otto

ps Nu skall vi börja på kantarellsökkurs på tisdag.Det ser jag fram emot.ds

2009-06-21 @ 20:55:10
URL: http://finnotto.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0