Soliga dagar

Brände mig lite i går därför fick poolen vara i fred i dag, tog  i stället en runda på Backaplan och shoppade lite sommarkläder. En riktig trevlig förströelse om man inte gör det för ofta:)

Gjorde en sommarsallad på kycklig och pasta till middag, helt perfekt i värmen. Efterrätten blev nyplockade solvarama jordgubbar med vaniljgrädde.... gudomligt gott.....



....fick receptet av grannen (Helene) vispade äggulor med socker och vaniljsocker blandas med uppvispad grädde.....kan bara säga att det blev tio ggr bättre än vaniljvisp :)

Lucas tyckte förmodligen lika dant, han stod bredvid och hade nosen i bänkhöjd hela tiden. För första och enda gången (jag lovar) fick han (i stället för mina pojkar) slicka både visp och skål:) förmodligen en dröm för en jycke...
bedöm själva....

Ja matte..... ska du stå där länge och vispa???



Nä, lilla gubben nu är det din tur......



Skålen också kanske.....???? spana in grädden på nosen.......



På kvällspromenaden kopplade vi ihop båda hundarna igen.... vilken fantastisk känsla det var att se båda hundarna gå ihop  utan att vi höll i kopplet......



En ljuvlig promenad blev det i alla fall :)

Kramis o voof L&L

Weekend

Det har varit en låååååång helg som började redan i torsdags. Helena och jag hade en heldag vid poolen, hemlagad osttårta, vin och varmt väder:) Avslutade med att spela spel med Fredriks och Rickards kompisar, hur kul som helst.
En dag som inte gick av för hackor.



Till och med hundarna fick viss frihet......eller rättare sagt Lucas. Vi kopplade ihop jyckarna med Lucas koppel på kvällspromenaden, Robin kommer alltid på kommando så skulle Lucas få  för sig att sticka så räckte det med ett rop på Robin så kunde Lucas inte dra.....fiffigt , eller hur...... (fast Robin fick inte riktigt den frihet han var van vid, sorry Robin men ibland får man ställa upp för det goda:) Lyckat var det i alla fall......



På fredagen var Mor på besök, mera poolbad och härligt var det.......



Ja besök har det varit så det räcker denna helg, både Rickard och Fredrik har haft kompisar här hela helgen, invasion av ungdomar från torsdag till söndag, ingen överdrift .... jag lovar. Men eftersom jag jobbade lördag och söndag så var det hyfsat lugnt när jag väl kom hem.
Grillade på lördagen med våra grannar......när kompisinvasionen gett sig av...sisådär en tjugo pers. Värmen som höll i sig även på kvällen inbjöd till bad och Elliot var inte sen att hoppa i plurret, hade en jättemysig kväll:)



När jag kom hem på söndagskvällen var det BARA  sex personer här men tack och lov blev det tyst vid tio. Nu är jag ledig i två dagar och tänker ägna mig åt att städa poolen, lär förmodligen ta en heldag men ack så behövligt.
I morgon bär det av till skogen för mig och Lucas, värmen är inte nådig för våra stackars pälsdjur och skugga o svalka lär vi bara hitta i skogen i dessa dagar.
Kramis o voof L&L

Hos Veterinären

Så var det då gjort, undersökning av ögonen. Han har en ögonsjukdom, ett latinskt namn som jag inte ens kommer ihåg första bokstaven på. Innebär lite grumlighet i båda ögonen men inget som stör eller kommer vara något hinder för honom framöver och det finns ingen medicin för denna åkomman. Han synförmåga kan jämföras med "lite oputsade glasögon", hon gjorde reaktionstester som han svarade bra på så någon risk att han ska "gå in" i saker är mycket liten.

Försökte fota honom i väntrummet, men att vara still där verkar vara en omöjlighet :) fördröjning när man klickar av ett kort har sina sidor, man hinner köra upp nosen i kameran innan :)



.....eller så ska matte nödvändigtvis ta kort när det som lugnast och skönast, man får aldrig vara i fred...vilket hundliv !!!!
.......-Lucas..lucas, titta på matte



Han får egentligen inte ligga varken i soffan eller i sängen men det har hänt ett fåtal tillfällen när vi har bjudit in honom. Sen vet jag att han kryper upp och njuter av dessa platser när vi inte är hemma (fördjupningar i överkastet och varm fotölj) men ser han att vi ser så låter han bli.

Nu ska vi snart på promenad sen ska matte ligga i poolen innan hon går och jobbar:)
Kramis o voof L&L

Tant Doktor

Måste säga att det är helt suveränt med "patientkort" för våra husdjur. I torsdags var vi på Blå Sjärna för att göra en eftercheck på hans kliande haka. Fram med kortet, dra det i apparaten och vips så fanns Lucas uppgifter och varför vi sökt på skärmen, tryck OK, sitt ner, vänta och bli inkallad på utsatt tid :)
Veterinären konstaterade att allt inte hade försvunnit så det blir ytterligare 14 dagar med cortisondroppar. Det gjordes en upptäckt till, en svag grå hinna på ena ögat, väldigt svag för jag har trott att det var ljusreflexer. Nu ska vi träffa en ögonspecialist idag och jag hoppas verkligen inte det är något allvarligt, återkommer med info i kväll.

Nu ska jag slänga på mig lite kläder och ge mig av ut med cykel och hund innan det blir för varmt. Sen åker poolskyddet av och de närmaste förmiddagstimmarna kommer jag att avnjuta i badfotöljen, fördelen med att jobba kväll ibland:)

Så nu lyfter vi "arslet" ur soffan och rör på oss :)



Kramis o voof L&L

Midsommar

Japp, det  har varit en slapp och skön midsommar. Killarna hat varit borta och Lucas har inte krävt några längre promenader.
Midsommar har varit en slapp helg och kommer att så förbli tills måndag:)



Alla ser väl hur lycklig han är när jag tar foto=) Observera blomman bakom öra, därav minen.
Det gick lite bättre när jag satte den på tassen, mindre protester.



Ett försök till på huvudet.......fast det fattas en del kronblad......men det går väl inte att begära mer en dag som denna :)

................jaha, som vanligt med dator, går inte att koppla bild, måste säga att jag är lite trött på alla dessa datorfel och komunikations

L&L


Mera loppinfo

Har fått flera förfrågningar angående loppor så nu kopierade jag info från SVA (statens veterinärmedicinska anstalt). Gemensamt för de gånger jag råkat ut för det är att vi haft djurfoder på utsidan som drar till sig fåglarna. Förr var det våra utekaniner och nu Lucas som gärna vill äta ute men alltid sparar lite kulor till senare. Sen en stor portion maximal otur för jag har själv inte hört talas om någon annan som råkat ut för det:), bara läst om drabbade på nätet.

Fågelloppor

Art

Fjäderfä kan angripas av flera olika arter av loppor tillhörande samma familj och de brukar därför benämnas fågelloppor. Samtliga är blodsugande.

Värddjur

Loppor hos fjäderfä är i regel inte artspecifika, vilket innebär att de kan angripa flera olika fågelarter, både fjäderfä och vilda fåglar. De kan även ibland angripa däggdjur. Detta betyder att en rad olika sorters djur kan sprida loppor till fjäderfä som vistas utomhus eller på annat sätt kommer i kontakt med andra djur.


Förekomst i Sverige

Loppor förekommer relativt ofta i hobbybesättningar, främst bland höns.

Utseende

Fågelloppor är mörkt bruna eller svarta, en till några mm långa, tilltryckta från sidorna och sitter både på fåglarna och i omgivningen till exempel i värpreden. Loppor har långa kraftiga ben som möjliggör deras hoppande framfart.

 Livscykel

Honlopporna lägger ägg i fåglarnas fjäderdräkt eller i omgivningen. Efter en till två veckor kläcks äggen till larver som lever i miljön och livnär sig på vuxna loppors blodfyllda avföring. Efter en tid förpuppas larven och utvecklas till en vuxen loppa som uppsöker ett värddjur för att suga blod och fortplanta sig. Livscykelns längd kan variera då loppans utveckling är temperatur-och fuktighetsberoende.

Inverkan på värddjuret

Fågelloppor orsakar klåda, irritation, sannolikt störd vila och sömn, blodbrist och eventuellt sänkt äggproduktion. Dödsfall kan inträffa bland unga fåglar.

Smittvägar

Fågelloppor sprids av fåglar och däggdjur, till exempel råttor. Ett hönshus som stått tomt en tid kan fortfarande innehålla levande loppor eftersom lopporna kan leva länge utan föda, minst flera månader, i väntan på att ett lämpligt värddjur ska dyka upp.

Behandling

Djurutrymmet töms och städas noga. Observera att det för närvarande saknas godkända läkemedel och bekämpningsmedel mot fågelloppor hos fjäderfä i Sverige. Solljus, uttorkning och frysning förhindrar loppornas utveckling.

Kan bara önska er alla en loppfri sommar :) Kramis L


Loppinfo & popcorn

Låg vaken till tre i natt och kliade mig, det är ingen överdrift när man läser på nätet att loppbett är 1000 ggr värre än ett myggbett, ont gör det också. Gav till slut upp försöken att sova och ringde sjukvårdsupplysningen, frågade om det var Ok att ta Betapred (medicin för allergichock). Med tanke på storleken och intensiteten var det inga problem att ta det men skulle klådan och svullnaden komma tillbaka efter tolv timmar så fick jag inte ta någon mera dos utan att söka läkare, vid denna tid på dygnet går man med på vad som helst. En stund senare kände jag klådan avta och jag somnade som en stock:)

Bävade lite när tolvtimmarstrecket började närma sig, visst kliade det lite men inte värre än ett normalt myggbett, något jag mycket väl kan stå ut med, tack o lov att det värsta är över.

På kvällspromenaden kände jag mig som ett vacumpackat köttstycke, inte en hudbit förutom händer och ansikte fick sticka fram, fästingar och loppor gör sig ej besvär (inte idag i alla fall).

Tänkte på Lucas som exponerar sig fullt ut och skiter i vad som fastnar och inte i pälsen. Kunde inte låta bli att fota hans tassar, så maffiga.....och tro det eller ej, de luktar popcorn.



Kramis o voof L%L


"Skitloppa"

Tro det eller ej men jag har blivit biten av en loppa, fågelloppa för att vara exakt. Detta lilla elaka, bitska odjur har hittat innanför mina byxor förr och bitit mig och symtomen blir värre för varje gång. Hur de hittar innanför byxorna???......jo, så här går det till:
Man hänger ut tvätten för tork i solskenet och har en hundmatskål stående på altan med torrfoder i, skatorna ser det som en utmaning när de försöker ta kulor från Lucas skål utan att han hinner stoppa dem. De flyger ner till skålen och flaxar hej vilt iväg igen när Lucas kommer farande, de gör en lov runt gräsmattan och landar på taket för att invänta nästa försök. I denna vilda dans ramlar lopporna av och givetvis rakt ner i min byxa som hänger på tork. Sen biter den och ont gör det, att klappa till hjälper föga då biter den igen....o igen....o igen.
Enda chansen att bara komma undan med ETT bett är att snabbt slänga av sig byxorna. I detta fallet höll Rickard och hans kompisar på att spela kubb så jag fick slänga mig bakom poolen och kränga av byxorna, loppan försvann men lämnade ett ilsket kliande bett efter sig (...och några förvånade ungdomar, jag levererade aldig någon förklaring).
Nu två dagar senare har det växt och blivit 20 cm lång och 15 cm brett och kliar värre en någonsin (går just nu på tavegyl och xylocainsalva).
Men Lucas mår bra, finns inte en loppa i världen som hittar in till skinnet på honom (lyckans ost).
Kunde inte låta bli att ta några foton när vi gick på kvällspromenaden, pälsen sken i kapp med solen, tyvärr syntes det inte så bra på bilderna.



.......och Lucas var måttligt road av mina fotostopp :)



Kramis o godnatt L&L


Baddags:)

I dag var D-day för Lucas, dags för rengöring på djupet. Det var inte en helt tillfreds hund jag lämnade, alla dessa bord och fönapparater...uj uj uj vad ska det här sluta tro?!
Matte var inte kvar för att kolla reaktionen, lika bra att gå medans han fortfarade var förvånad. En och en halv timme senare ringde de och sa att jag kunde hämta en "tre kilo lättare" hund:)
-Oj, vad päls. vad kommentarerna från tjejerna....-Oj, det låter dyrt, blev min tanke:) Men de hade sagt 550 kr och det blev det (tack o lov).
Oh vilken jycke jag fick med mig hem, den vita pälsen var kritvit och otroligt mjuk o fluffig, så grann gosse. De rådde nog delade meningar om detta verkligen var nödvändigt...sorry grabben men matte har sista ordet i detta fallet och när framtida bad ska ske.

Väl hemma fick man vara snabb med kameran, att posera nu var inte angeläget......



......skönare att äntligen få rulla runt och skita ner sig lite:)





....och få känna sig som en hund igen:)



Just nu ligger han utslagen på altanen och lär inte göra så många knop till idag. Får väl se hur många gånger han tänker rulla sig i morgon när vi ska ut i skogen?!
Kramis o voof L&L

" å regnet det bara öser ner....tra la la

Fy bubblan vad det har regnat idag men som vanligt är det inget att be för....bara att ge sig ut. På med stövlar, regnbyxor och jacka sen rakt ut i skogen. Lucas bryr sig inte det minsta det är bara in och ut i buskar, skakar sig lite och så gör  vi samma procedur igen. Han har blivit väldigt duktig på att "gå bakom" vilket är viktigt när vi går i skogen och det sluttar nerför, har taskig erfarenhet av han framför i sitt tempo och jag bakom som försöker hänga med i en slipprig nedförsbacke. När det hände hade jag långlinan fäst runt midjan, Lucas låg framför och höll farten och innan jag visste ordet av så var båda fötterna upp i luften och jag landade platt fall mitt i skogsbacken. Lucas stannade av rycket, vände sig om och tittade på mig: - kommer du eller.........nähä då sätter jag väl mig och väntar tills du är klar då! Så satte han sig med ryggen åt mig och väntade.............ahhhhhhhhhh, själviska, eländiga jycke.....du ska ju komma fram och nosa matte i nunan, gärna ett slick och tycka synd om matte som har fullt upp med att få luft i lungorna. Icke denna jycke inte, minen när han vänder sig om medans han fortfarande sitter är: -ska du ligga där länge till!
Men som sagt, nu har han lärt sig och jag tänker inte utsätta mig för hans förnedrande blickar någon mer gång :)

Vill passa på att gratulera min goa systerson Johan som fyller 39 i morgon, som vanligt har jag missat att skicka kortet men kom på ett sätt att få fram det i alla fall.................här, va annars...
Så Grattis Johan och massor av kramisar





Hoppas ni får en trevlig dag i morgon, kramis L&L

Kärleksstigen

Kvällspromenaden gick idag via "kärleksstigen", historien bakom namnet har jag ingen aning om men så har stigen som förbinder Backa Röd & Aröd alltid hetad (kan man skriva "hetad"? grammatiskt rätt eller fel?!) Förmodligen ungdomarnas tillhåll någonstans på 40-talet då området byggdes.
Hur som helst så var det en underbar promenad, jag har inte gått här på två år så det har hänt en del. Växtligheten var jämförbar med regnskogen (säger jag som aldrig varit där), effekterna var häftiga i alla fall.
Liten  bildsvit på Backas regnskog (gör sig helt klart inte rättvisa på bild)





In i djungeln.......................



......................och ut igen.



Sen har vi den lilla "tronen" som tillkom när stormen "Gudrun" härjade för några år sedan, några skogsröjare som tog hand om alla fällda träd gjorde en tron av en stubbe, nu är det knappt att man ser den från stigen.



Nästa promenad tar jag med mig häcksaxen och klipper fram den igen :)

Kramis, voof o gonatt L&L


Studenten, hej & hå

Nu ska det förhoppningsvis lugna ner sig med "projekt som måste göras", i flera veckor har det varit hets. Sista tidskrävande projektet var Fredriks student, den var i fredags och jag är fortfarande trött.
Massor av förberedelser med kläder, mat och presenter och med facit i hand så blev det jättelyckat och mycket folk. Eftersom Rickard agerade fotograf så tog jag inte så mycket bilder själv men här är i alla fall ett på studenten själv och brorsan.



( handen i bakgrunden ser ut att vara ute efter Freddans mössa:), fast egentligen är det bara farfar som vill klappa om sitt barnbarn)

Sen var det lastbilsfärd ner till Kungälvs centrum ( och 40 varv i rondellen ) som Fredde sa, Kungälv är som bekant inte stort men det hade varit mycket folk ute så det blev lyckat i alla fall.



Från klockan tre till tio på kvällen var det öppet hus, beräkningarna för mat och dryck höll men det blev inte mycket över.  Städningen fick Lasse stå för, själv jobbade jag hela lördagen och söndagen. Mängder av blommor pryder nu vartenda bord i huset, synd att de står så kort tid bara ( han kunde väl fått presentkort på blommor så kunde vi köpa ny bukett varje vecka och på så sätt förlänga studentfirandet :)



Eftersom Lucas hamnat lite i bakgrunden i allt detta ståhej så tog vi en rejäl runda i måndags och hade "leta godis" på ängen och som tack för att ha varit en väldigt snäll och lydig gosse trots allt folk och spring i dörrar så var det skinka som bjöds. Gissa om han var angelägen att hitta alla bitar :)



Sen sträckte vi ut oss på en bergsknalle och bara njöt av solskenet.



Måste visa mina klimatis som blommar också. Planterade dem förra året nedanför tallen (en blomma förra året och 8 i år), stammen på tallen är så ful så tanken var att dessa skönheter skulle få pryda och lysa upp den......o det gör dom verkligen. Kan bara inte fatta att jag inte gjort detta tidigare.



Kramis o Voof L&L

Härliga måndag

Lika varmt i dag, det fick bli en promelull i skogen, Lucas bara flämtar och förflyttar sig mellan de svalaste platserna i huset. Inte ens gräsmattan lockade trots skugga, luften är för varm. Efter promenaden blev det i alla fall lite plask i baljan och matte plaskade i poolen. Gissa om det var skönt, 17,2 grader svalkade kroppen sen var det bara upp i fotöljen och njuta. Sämre måndagar har man ju varit med om:)



Rickard startade sin semester i dag, han ska ta dykcertifikat och var tvungen att läsa in en del och var gör man det bäst en sådan här dag?!
Jo i hängmattan förstås :)



Som sagt, en bättre start på veckan kan man knappast få :)
Kramis L&L


Hot, hot, hot

Vilken helg...........värme och sol i mängder. Soltörstande som man är tar man tag i trädgårdsarbetet i så minimalt med kläder som möjligt, allt för att få en skön jämn färg på en blek kropp. Resultat: bränd rygg och axlar. Vi höll på med stenpartiet, fyllde på jord under stenarna eftersom det hade börjat svacka.
Så här är det varje år, jag är alltid brunare på baksidan än framsidan:)
Lucas tycker att det är "så där" med värmen, svalaste platsen just nu är lilla toan med klinkergolv.



Båda killarna hade kompisar hemma i helgen, fick press på mig att sätta upp poolen. Sagt och gjort, Rickard och Josef hjälpte till att packa upp och lägga ut. Grannen bidrog med sin vattenslang vilket påskyndade fyllningen med ett antal timmar.



Men nu är den på plats och fortsätter det fina vädret kan vi förhoppningsvis njuta av många bad denna sommar.

En annan njutning var det här....



"Som handen i handsken"...eller ?! Rickard hade en kompis på besök, klart man passar på.....nä, körde gjorde jag inte men mersmak........absolut.

Helgen avslutades på favoritplatsen i hängmattan med boken i knät och ett glas kallt rosévin på en pall brevid. Det här är sommar och ledighet när den är som bäst.



Kramis o voof L&L

RSS 2.0